Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Ημερίδα SMART TOUR – Ευφυής τουρισμός στις πολιτιστικές διαδρομές

Μάρτιος 28, 2023 @ 9:30 πμ

Την ευκαιρία να περιηγηθούμε εικονικά στο ξακουστό γεφύρι της Κόνιτσας, να απολαύσουμε μια επαυξημένη εμπειρία στα μοναδικά αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία της Ηπείρου μέσω του κινητού μας τηλεφώνου και του tablet μας ή να ζήσουμε μια διαδραστική εμπειρία στο Μουσείο Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ως… άλλοι μικροί Γουτεμβέργιοι, επιχειρεί να μας προσφέρει το έργο «SMART TOUR – Ευφυής τουρισμός στις πολιτιστικές διαδρομές», που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ε.Σ.Π.Α. 2014 – 2020, Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας IPA II «Ελλάδα – Αλβανία».

Πρόκειται ουσιαστικά, για μια ολιστική ταξιδιωτική εμπειρία στη διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας και της Αλβανίας, μια περιοχή πλούσια σε πολιτιστική κληρονομιά, ιστορία, φυσική ομορφιά, μνημεία, γαστρονομία και ανεκμετάλλευτη κοινωνική αυθεντικότητα.

Στο πλαίσιο του έργου, με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Σταύρο Νικολόπουλο, διοργανώνεται Ημερίδα, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 στο Αμφιθέατρο του Τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής (ισόγειο). Ώρα έναρξης: 09:30 π.μ.

Στόχος της Ημερίδας είναι η πληροφόρηση του κοινού για το έργο και η καλύτερη αξιοποίησή των αποτελεσμάτων του, με σκοπό την τουριστική ανάδειξη της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας, θα γίνει παρουσίαση του έργου SMART TOUR και της ομώνυμης πλατφόρμας, των νέων τεχνολογιών εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος, καθώς και των πιλοτικών εφαρμογών του.

 

Το έργο

Το έργο SMART TOUR θα δημιουργήσει μια μοναδική πλατφόρμα που θα υποστηρίζει τη ζήτηση για «αξέχαστες εμπειρίες», ενεργώντας ως κινητήριος παράγοντας για το βιωματικό τουρισμό και για την εμβύθιση των τουριστών στην τοπική κληρονομιά.

Ουσιαστικά, θα αποτελέσει ένα εξαιρετικό πιλοτικό εργαλείο για την υποστήριξη της ιδέας του τουρισμού της εμπειρίας.

Η πλατφόρμα SMART TOUR συνδυάζει το Immersive Reality με εργαλεία cloud, τεχνολογίες διαχείρισης περιεχομένου, ανοιχτά πρότυπα και πρόσβαση. Η τεχνολογία εμβύθισης που βασίζεται σε cloud θα συνδυαστεί με δράσεις δημιουργίας δεξιοτήτων, δημιουργικούς φορείς και δικτύωση ενδιαφερομένων, καθώς και βιωματικές μεθοδολογίες και στρατηγικές διαχείρισης προορισμού. Η πλατφόρμα θα προσφερθεί στους διαχειριστές πολιτιστικών διαδρομών ως μια εργαλειοθήκη μέσω της υποδομής cloud των δημόσιων ακαδημαϊκών δικτύων της Ελλάδας (ΕΔΕΤ) και της Αλβανίας (RASH).

Η καινοτόμος ιδέα του SMART TOUR θα επιδειχθεί σε τρεις πιλότους της μοναδικής κληρονομιάς της διασυνοριακής περιοχής:

  1. «UNESCO Roots Experiential Identity» εστιάζοντας στην μοναδική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά των περιοχών των διασυνοριακών περιοχών,
  2. «Επαυξημένη ταξιδιωτική εμπειρία μέσω διαδρομών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος» με επίκεντρο τις αρχαίες πόλεις και τα θέατρα, και
  3. «Μουσεία στην εποχή της εμπειρίας» με επίκεντρο το Μουσείο Τυπογραφίας Ιωαννίνων και τα Μουσεία Αργυρόκαστρου/ Μπεράτ.

Το έργο θα συντάξει επίσης μια μελέτη «Έρευνα αγοράς βιωματικού τουρισμού» για τη διασυνοριακή περιοχή, μια μοναδική «επωνυμία βιωματικού τουρισμού», και θα διαδώσει τις νέες δυνατότητες της αγοράς μέσω της δημιουργίας ενός «Διασυνοριακού Δικτύου Δημιουργικών Εμπειρογνωμόνων» περιλαμβάνοντας τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μέσω της διοργάνωσης του Τελικού Επιστημονικού Συνεδρίου στα Ιωάννινα με τίτλο «Η τεχνολογία ως κινητήριος δύναμη για βελτιωμένες πολιτιστικές εμπειρίες».

Εταίροι του έργου είναι:

  • LP (Επικεφαλής) Πανεπιστήμιο Ιωάννινων – Επιτροπή Ερευνών (Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής), Ελλάδα
  • PP2 (Εταίρος) Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ελλάδα
  • PP3 (Εταίρος) RASH – Αλβανικό Ακαδημαϊκό Δίκτυο, Ανεξάρτητος Φορέας της Ένωσης των Αλβανικών Κρατικών Πανεπιστημίων, Αλβανία
  • PP4 (Εταίρος), Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Μπαρλέτι, ΜΚΟ, Αλβανία

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Μάρτιος 28, 2023
Ώρα:
9:30 πμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτής

Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αμφιθέατρο Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ισόγειο)

Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων
Ιωάννινα, Greece
+ Χάρτης Google