Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

«EXPLORAL»: Εξερευνώντας την πολιτιστική κληρονομιά Ελλάδας – Αλβανίας

Νοέμβριος 12, 2020 @ 10:00 πμ - 1:00 μμ

Στις 12 Νοεμβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας διοργανώνει διαδικτυακή ημερίδα, στο πλαίσιο του έργου «Exploral», μέσω του INTERREG IPA Cross-border Cooperation Programme Greece – Albania 2014 – 2020.

Στόχος του προγράμματος «Exploral», είναι να μετατρέψει τις βιβλιοθήκες-σε ψηφιακή και φυσική μορφή-  σε σημεία αναφοράς για τους τουρίστες που επισκέπτονται τη διασυνοριακή περιοχή, μέσω της σύνδεσης τουριστικών πληροφοριών με πολύτιμες πληροφορίες που αποκτήθηκαν από γραπτές και προφορικές πηγές.

Για τις ανάγκες του προγράμματος συστήθηκε διεπιστημονική ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και των βιβλιοθηκών Κόνιτσας και Πρεμετής με επικεφαλής τους Γιάννη Φούντο, καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής ειδικό σε θέματα γραφικών υπολογιστών και ψηφιακής ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, Βασίλη Νιτσιάκο, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας ειδικό σε θέματα κοινωνικής λαογραφίας και Πέρση Ντούλια, ειδική σε θέματα επιστήμης της πληροφόρησης. Στην ομάδα έργου με στόχο την μελέτη του ιστορικού, εθνογραφικού και ευρύτερα πολιτισμικού πλαισίου της διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας – Αλβανίας, συμμετείχαν επίσης προγραμματιστές, μηχανικοί λογισμικού, υποψήφιοι διδάκτορες, ιστορικοί και βιβλιοθηκονόμοι.

Κύριος άξονας της έρευνας, αποτέλεσε η μελέτη στοιχείων της προφορικής παράδοσης των τόπων, με άξονα τον χώρο ως σημείο αναφοράς στους θρύλους, στα παραμύθια, στα ιστορικά δημοτικά τραγούδια και στην προφορική ιστορία των κοινοτήτων.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Νοέμβριος 12, 2020
Ώρα:
10:00 πμ - 1:00 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ιστότοπος:
http://exploral.eu/information-day/

Χώρος Διεξαγωγής

Online

Διοργανωτές

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας
Δήμος Πρεμετής