Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Συναυλία: Έξι γυναίκες τραγουδάνε Ηπειρώτικα

Ιούνιος 13 @ 8:30 μμ

Έξι ταλαντούχες νέες τραγουδίστριες ερμηνεύουν παραδοσιακά Ηπειρώτικα τραγούδια στο θέατρο Φρόντζου / Ε.Η.Μ. στις 13 Ιουνίου 2024.

Το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής επιδιώκει να προβάλλει και να αναδείξει τη γυναικεία συμβολή στο ηπειρώτικο παραδοσιακό τραγούδι.

Το  ΔιΚΗΜ πραγματοποίησε με επιτυχία τον Οκτώβριο του 2023 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την συναυλία «Αλησμονώ και Χαίρομαι» με τη συμμετοχή 50 μουσικών από την Ήπειρο και 85 χορευτών του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών.

Τον Αύγουστο του 2022 έκανε την πρώτη του συναυλία παραδοσιακής ηπειρώτικης μουσικής  στο Μονοδένδρι  Ζαγορίου με τη συνδρομη του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων. Και οι δύο δράσεις μας είχαν μεγάλη αποδοχή από το κοινό και δέχτηκαν πολύ θετικά σχόλια για το επίπεδο της παραγωγής τους.

Οι γυναίκες στην Ήπειρο τραγουδούσαν ανέκαθεν, όμως όχι δημόσια. Τραγουδούσαν στα μωρά τους νανούρισματα κι άλλα τραγούδια, στο σπίτι πολυφωνικά, στη βρύση, στα αρραβωνιάσματα και τον γάμο, καθώς και μοιρολόγια.

Στις μουσικές κομπανίες και τις ζυγιές στην Ήπειρο τραγουδούσαν οι ίδιοι οι οργανοπαίκτες, που ήταν μόνο άντρες, και, αργότερα, τραγουδιστές άντρες.

Τον τελευταίο αιώνα – με πολλές δυσκολίες – άρχισαν γυναίκες να τραγουδούν σε ηχογραφήσεις και σιγά σιγά να ανεβαίνουν στα πατάρια/πάλκα κυρίως στα αστικά κέντρα. Μέλη μουσικών οικογενειών ή προικισμένες με υπέροχες φωνές και ερμηνευτικές ικανότητες μπήκαν στο προσκήνιο της μουσικής παράδοσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι γυναικείες παρουσίες πλήθυναν. Τώρα πολλές γυναίκες, Ηπειρώτισες και μη, ερμηνεύουν τα παραδοσιακά τραγούδια με σεβασμό, δημιουργώντας νέες σημαντικές εκδοχές.

Θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια από πολλές περιοχές της Ηπείρου – Γιάννενα, Ζαγόρι, Πωγώνι, Άρτα, Σαρακατσάνους, Κόνιτσα, Τζουμέρκα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία – αλλά και πανηπειρωτικά.

Προπώληση εισιτηρίων στον παρακάτω σύνδεσμο   ΑΓΟΡΑ

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Ιούνιος 13
Ώρα:
8:30 μμ
Κατηγορία Εκδήλωση:

Διοργανωτής

Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής (ΔιΚΗΜ)

Χώρος Διεξαγωγής

Θέατρο Ε.Η.Μ.
Ηρακλή Βασιάδη
Ιωάννινα, Greece
+ Χάρτης Google